روش‌های درمان کرون

ترکیبی از روش‌های درمانی می‌تونه به شما کمک کنه تا بیماری Crohn’s disease رو بهتر کنترل کنید و زندگی عادی داشته باشید. به یاد داشته باشید که هیچ درمان استانداردی برای همه بیماران وجود نداره؛ هر فرد شرایط خودش رو داره و درمان باید بر اساس اون تنظیم بشه.


داروها:

اگه شما به Crohn’s disease مبتلا شده باشید، درمان موفقیت‌آمیز دو هدف اصلی داره:

التیام بخشیدن به بافت روده و از بین بردن علائمی مثل تب، اسهال و درد شکم.

وقتی که علائم بیماری کنترل بشن (فاز فروکش)، درمان پزشکی برای کاهش دوره‌های تشدید بیماری (حفظ بهبودی) به کار می‌ره.


امروزه چندین گروه دارویی برای درمان این بیماری وجود داره. در ادامه، با انواع داروها آشنا می‌شید:


آمینوسالیسیلات (5-ASA):

این داروها شامل 5-آمینوسالیسیلات اسید هستند؛ مثل سولفاسالازین، پنتاسا، آساکول و مسالازین. این داروها با تأثیر بر سطح دستگاه گوارش، به‌خصوص در روده بزرگ، التهاب رو کاهش می‌دن. باید بدونید که با توجه به اینکه در بیماری کرون به جز لایه سطحی روده باریک و بزرگ، لایه های عمقی تر هم درگیر می شوند، این داروها نباید در درمان بیماری کرون استفاده شوند. یادمون باشه که مدتهاست که این داروها از پروتکل درمان کرون حذف شده اند.

انصافا اگر مبتلا به کرون هستید بی خیال این دسته داروها بشید!!!


کورتیکواستروئیدها:

داروهایی مثل بودزوناید، پردنیزولون و متیل پردنیزولون (Prednisone & methylprednisolone) هم به‌صورت خوراکی و هم به‌صورت استفاده ناحیه‌ای (مثلاً رکتال) در دسترس

هستند. این داروها به‌طور غیرمستقیم سیستم ایمنی رو سرکوب می‌کنن و برای درمان بیماری کرون از طیف متوسط تا شدید به کار می‌رن. البته باید بدونید که این داروها

ممکنه عوارض کوتاه‌مدت و بلندمدتی داشته باشن و نباید به عنوان داروی نگهدارنده استفاده بشن.


ایمونومودولاتورها:

این دسته دارو باعث مهار واکنش سیستم ایمنی می‌شن و از ایجاد التهاب مداوم جلوگیری می‌کنن. ایمونومودولاتورها می‌تونن در کاهش یا حذف نیاز به کورتیکواستروئیدها و حفظ بهبودی بیماران مبتلا به inflammatory bowel disease مفید باشن. ممکنه چند ماه طول بکشه تا تأثیر این داروها به‌طور کامل دیده بشه. این داروهها شامل Azathioprine، Mercaptopurine، Methotrexate، Mycophenolate و Upadacitinib هستند.


آنتی‌بیوتیک‌ها:

وقتی که عفونتی مثل آبسه (ورم چرکی) یا فیستول در اطراف مقعد و واژن رخ بده، آنتی‌بیوتیک‌ها وارد عمل می‌شن. از جمله داروهایی که برای درمان عفونت‌های باکتریایی در Crohn’s disease به کار می‌رن، می‌توان به مترونیدازول و سیپروفلوکساسین اشاره کرد.


درمان‌های بیولوژیک:

این درمان‌های نوین آخرین سطح درمان برای افرادی هستن که به درمان‌های متعارف پاسخ نداده‌اند. این داروها، آنتی‌بادی‌هایی هستن که در محیط آزمایشگاه کشت می‌شن و از رشد پروتئین‌هایی که باعث التهاب در بدن می‌شن جلوگیری می‌کنن. برای کسانی که به درمان پیشرفته کرون نیاز دارن، این روش‌ها می‌تونن گزینه‌ای موثر در مرکز تخصصی IBD ما باشن. این داروها شامل Infliximab، Adalimumab، Vedolizumab هستند.


درمان‌های ترکیبی:

در بعضی موارد، پزشک ممکنه توصیه کنه که یک داروی اضافی به درمان اولیه اضافه بشه تا اثربخشی بیشتر حاصل بشه. به عنوان مثال، ترکیب یک درمان بیولوژیک با یک ایمنومودولاتور می‌تونه شرایط شما رو بهبود بده. این روش که جزو Advancing Crohn’s & Colitis Care محسوب می‌شه، تحت نظر IBD Specialist و دکتر علیرضا سیما (Dr Ali Reza Sima) ارائه می‌شه.


رژیم غذایی و تغذیه:

با اینکه Crohn’s disease ناشی از واکنش به غذاها نیست، رژیم غذایی مناسب می‌تونه باعث کاهش علائم، جبران مواد مغذی از دست رفته و افزایش سرعت بهبودی بشه. بیماران مبتلا به inflammatory bowel disease مثل Ulcerative colitis باید به تغذیه‌شون توجه ویژه‌ای داشته باشند. معمولاً غذاهای نرم و ملایم بهتر تحمل می‌شن؛

و در صورت عدم تحمل لاکتوز، ممکنه مصرف لبنیات محدود بشه. رژیم غذایی انعطاف‌پذیر می‌تونه شامل مواد غذایی از تمام گروه‌ها باشه.


عمل جراحی:

حتی با استفاده از دارو و رژیم غذایی مناسب، تعدادی از بیماران مبتلا به Crohn’s disease در طول زندگی خود نیاز به جراحی پیدا می‌کنن. جراحی در مرکز تخصصی بیماری التهابی روده به منظور حفظ بخش‌های سالم دستگاه گوارش انجام می‌شه تا کیفیت زندگی بهبود پیدا کنه. عمل جراحی زمانی ضروری می‌شه که علائم با داروها قابل

کنترل نباشند یا مشکلاتی مثل فیستول، سوراخ شدن یا انسداد روده ایجاد شده باشه. معمولاً در این روش، بخش آسیب‌دیده برداشته شده و انتهای روده‌های سالم به یکدیگر وصل می‌شن. اگرچه جراحی می‌تونه علائم رو برای سال‌ها کاهش بده، اما ممکنه در آینده بیماری دوباره عود کنه.


نکات کلیدی درباره جراحی:

• حدود نیمی از بیماران Crohn’s disease در طول زندگی خود نیاز به عمل جراحی دارند.

• روش‌های جراحی وابسته به علت، شدت و محل بیماری متفاوت هستند.


برای اطلاعات بیشتر درباره درمان‌های پیشرفته کرون و درمان پیشرفته کولیت اولسروز و دریافت مشاوره تخصصی، به مرکز تخصصی IBD ما مراجعه کنید. دکتر علیرضا سیما (Dr Ali Reza Sima) به عنوان یک IBD Specialist مجرب همواره آماده همراهی شما در مسیر مدیریت و بهبود بیماری‌های inflammatory bowel disease است.

0 0 رای ها
امتیازدهی
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها